Jeśli chodzi o świętowanie Halloween, to często zdania są podzielone. Jedni są za, inni przeciw. Jednak jakby nie było, jest to super okazja do tego, aby spędzić wieczór wspólnie z rodziną, chociażby na wypiekaniu paluchów wiedźmy :-D
Zarówno nazwa jak i wygląd mogą mylić. Paluchy wiedźmy to przepis Pani Agnieszki, naszej kulinarnej ekspertki, na przepyszne kruche ciasteczka, które po ugryzieniu rozpływają się w ustach.
Znaleźliśmy go na blogu talerzpokus.tv
Oto składniki:
- – 200g masła
- – 2,5 szkl. mąki
- – ½ szk. cukru pudru
- – 1 opakowanie cukru waniliowego
- – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- – 1 jajko
- – migdały
Skoro składniki już mamy, możemy przystąpić do przygotowania ciasta :-)
1. Do miski wkładamy miękkie masło i chwilę miksujemy je na najniższych obrotach. Ciasto miksujemy w taki sam sposób po każdym dodaniu nowego składnika.
2. Następnie stopniowo wsypujemy cukier. Jeśli chcemy aby ciasteczka były bardziej słodkie dodajemy jeszcze dodatkowo 1/4 szkl. cukru.
3. Do zmiksowanych składników dodajemy przesianą mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia.
4. Do tak przygotowanego ciasta wbijamy jajko i szybko, już bez użycia miksera, zagniatamy ciasto.
5. Następnie zawijamy ciasto w folię aluminiową i wstawiamy je na około pół godziny do lodówki.
6. Po wyjęciu ciasta z lodówki do akcji, wreszcie, mogą wkroczyć dzieci :-) Na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki wałkują ciasto, kroją je na około 8-9 centymetrowe kawałki i formują palce. Palce powinny być wielkości palców dziecka ponieważ w trakcie pieczenia urosną.
7. Na koniec każdego palca wciskamy połówkę migdała – trzeba go dosyć mocno wcisnąć lub przykleić na białko.
8. Teraz już ostatnie „upiększenie” paluchów – wykałaczką robimy wgłębienia – trzy blisko paznokcia i trzy przy końcu palca. Palce są różne i wcale nie dbamy o to aby były identyczne, w końcu to stare, pokrzywione paluchy wiedźmy :D
9. Jeśli chcecie uzyskać mega obrzydliwy wygląd to pod paznokieć i na koniec palca można położyć nieco czerwonego dżemu – truskawkowego albo wiśniowego. Wprawdzie w trakcie pieczenia dżem się roztopi i lekko rozleje ale wygląda naprawdę okropnie, jak zaschnięta krew.
10. Tak przygotowane paluchy wiedźmy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy przez około 10-12 minut do zarumienienia.
Czas przygotowania to ok. 50 min. Radość ze wspólnego pieczenia i późniejszego smakowania wypieków – bezcenna :-)