Sezon dyniowy w pełni. Mamy dla Was przepis na pyszne placuszki które będą doskonałą przekąską w pracy :-) Delikatne w smaku, pięknie wyglądają i świetnie smakują. Są neutralne w smaku więc idealnie nadają się jako dodatek do jogurtu lub owocowego serka.
Jak zwykle, Pani Agnieszka, właścicielka bloga talerzpokus.tv trafiła w sedno, bo dla zapracowanej stylistki lub kosmetyczki to idealny, szybki sposób na zdrowy posiłek w ciągu dnia. Robi się je błyskawicznie, dlatego też sprawdzą się u osób, które lubią smacznie i zdrowo zjeść, ale nie mają zbyt dużo czasu aby przygotowywać wyszukane i czasochłonne dania :-)
Składniki potrzebne do przygotowania placuszków:
– 0,5 kg dyni bez pestek i skórki
– 2 jajka
– 1/2 szklanki mąki pszennej
– 1/4 szklanki kefiru
– 2 ząbki czosnku
– sól
Przygotowanie:
1. Miąższ z dyni (bez skórki i pestek) ścieramy na grubej tarce.
2. Dodajemy świeżo wyciśnięty czosnek, sól i mąkę.
3. Do osobnej miseczki wbijamy białka jajka, a do miseczki z dynią dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę.
4. Do miseczki z dynią dodajemy kefir i wszystko mieszamy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy z resztą składników.
5. Placki smażymy na złoty kolor, na patelni bez dodatku tłuszczu lub z niewielką ilością oliwy z oliwek. W trakcie smażenia obracamy placki na drugą stronę.
Placuszki idealnie smakują na ciepło jak i na zimno, także…smacznego :-)