Dynia w akcji

dynia w akcjidynia w akcji tabelkaSezon dyniowy w pełni. Mamy dla Was przepis na pyszne placuszki które będą doskonałą przekąską w pracy :-) Delikatne w smaku, pięknie wyglądają i świetnie smakują. Są neutralne w smaku więc idealnie nadają się jako dodatek do jogurtu lub owocowego serka.

Jak zwykle, Pani Agnieszka, właścicielka bloga talerzpokus.tv trafiła w sedno, bo dla zapracowanej stylistki lub kosmetyczki to idealny, szybki sposób na zdrowy posiłek w ciągu dnia. Robi się je błyskawicznie, dlatego też sprawdzą się u osób, które lubią smacznie i zdrowo zjeść, ale nie mają zbyt dużo czasu aby przygotowywać wyszukane i czasochłonne dania :-)

Składniki potrzebne do przygotowania placuszków:
– 0,5 kg dyni bez pestek i skórki
– 2 jajka
– 1/2 szklanki mąki pszennej
– 1/4 szklanki kefiru
– 2 ząbki czosnku
– sól

dynia w akcji

Przygotowanie:

1. Miąższ z dyni (bez skórki i pestek) ścieramy na grubej tarce.

2. Dodajemy świeżo wyciśnięty czosnek, sól i mąkę.

3. Do osobnej miseczki wbijamy białka jajka, a do miseczki z dynią dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę.

4. Do miseczki z dynią dodajemy kefir i wszystko mieszamy.  Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy z resztą składników.

5. Placki smażymy na złoty kolor, na patelni bez dodatku tłuszczu lub z niewielką ilością oliwy z oliwek. W trakcie smażenia obracamy placki na drugą stronę.

Placuszki idealnie smakują na ciepło jak i na zimno, także…smacznego :-)

Podobne wpisy